Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2015 του Δήμου Θηβαίων !

Και του χρόνου στο μέτρο!”





Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, σε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες. Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στα παραδοσιακά έθιμα γλεντιού και ξεφαντώματος, ενώ τα κεράσματα ήταν δωρεάν τόσο σε κρασί όσο και σε εδέσματα.




Στη Θήβα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν, με σύμμαχο τον καλό καιρό το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου με το Αποκριάτικο Πάρτι που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Θηβαίων σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Θήβας, το Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα σχολεία του Δήμου. Το πάρτι πλαισίωσαν κλόουν, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και εμψυχωτές που διασκέδασαν τα παιδιά. Όμως, την παράσταση έκλεψαν οι ίδιοι οι μαθητές με τις αποκριάτικες στολές τους.

Την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιήθηκαν το Προξενιό και τα Αρραβωνιάσματα” του ξακουστού εθίμου της πόλης, από τον Παραδοσιακό Σύλλογο του Βλάχικου Γάμου Θήβας. Από το μεσημέρι, οι παρέες των Βλάχων, αψηφώντας την απότομη αλλαγή του καιρού, γύριζαν τις γειτονιές της πόλης των Θηβών μαζεύοντας τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σ.Φ.Ε., όπου γιόρτασαν με τραγούδι και χορό.

Την επόμενη μέρα, Καθαρά Δευτέρα το πρωί, τα «μπουλούκια» των Βλάχων, συγκεντρώθηκαν στην οδό Πινδάρου στο κέντρο της πόλης για να γλεντήσουν μαζί με τους επισκέπτες, μιας και ο καιρός μέχρι το μεσημέρι ήταν καλός. Η γαμήλια «πομπή» και η τελετή του «γάμου» με τον σκωπτικό διάλογο δυστυχώς πραγματοποιήθηκαν υπό βροχή. Οι Βλάχοι όμως για ακόμα μια φορά αψήφισαν τον καιρό και τον «γαμπρό» ξύρισαν και αφού τα βρήκαν τα «συμπεθέρια» έκαναν και το «γάμο» και μοίρασαν τις μπομπονιέρες, αποδεικνύοντας πως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθιμο που έχει ριζώσει σ’ αυτή την πόλη. Οι Βλάχοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά με την ευχή: «και του χρόνου στο μέτρο!», που σημαίνει : του χρόνου όταν θα ανταμώσουμε όλοι πάλι τον ίδιο καιρό, να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς, να είμαστε όλοι υγιείς!



Στα Βάγια, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 21/2 από το ΚΑΠΗ Βαγίων Η τρίτη ηλικία πρώτη για μια ακόμα φορά έδωσε μαθήματα χαράς, ζωντάνιας και αισιοδοξίας . Από το πρωί του Σαββάτου πλήθος μελών κατέκλυσαν την ωραία στολισμένη αίθουσα του ΚΑΠΗ, όπου μαζί με την επιτροπή λειτουργίας και εκλεκτούς προσκεκλημένους διασκέδασαν μέχρι αργά το απόγευμα. Υπήρχε άφθονο κρασί ,καλό φαγητό και
δυνατή μουσική. Την Κυριακή της Τυρινής το πρωί πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Βαγίων το “Γαϊτανάκι” με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και αποκριάτικο πάρτι που πλαισιώθηκε με κλόουν και εμψυχωτές που διασκέδασαν τα παιδιά. Την Καθαρά Δευτέρα επίσης γιορτάστηκαν τα κούλουμα, όπως αρμόζουν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γυναικών Βαγίων.

Στο Καπαρέλλι, την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ” στην Κεντρική Πλατεία Καπαρελλίου, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και το “Γαϊτανάκι”, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και κρασί σε ντόπιους και επισκέπτες.




Στις Πλαταιές, την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή της Φασολάδας»! Και εκεί ο καιρός δεν ήταν καλός, ωστόσο τα καζάνια άναψαν από το πρωί για να βράσουν την παραδοσιακή φασολάδα, που μοιράστηκε στον κόσμο συνοδευόμενη με ντόπιο κρασί και αλλά σαρακοστιανά εδέσματα. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.

Στην Ξηρονομή , την Καθαρά Δευτέρα, γιορτάστηκαν τα κούλουμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί και τη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των απανταχού Ξηρονομέων.


Εκτός από τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις του Δ.Ο.Θ., πραγματοποιήθηκαν επίσης με επιτυχία την Καθαρά Δευτέρα στην Τ.Κ. Νεοχωρακίου αποκριάτικο καρναβάλι που διοργάνωσαν οι κάτοικοι με τη συμμετοχή και του τοπικού χορευτικού και στην Τ.Κ. Ελλοπίας ο “Αρβανίτικος Γάμος” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Φιλοπροόδων Ελλοπίας. Την Κυριακή της Τυρινής επίσης στο Αμπελοχώρι ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοχωρίου διοργάνωσε αποκριάτικες εκδηλώσεις.



Σε όλες τις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. 

 Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Θηβαίων εδώ  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου