Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ: Από το μεσημέρι, οι παρέες των Βλάχων γύριζαν τις γειτονιές της πόλης των Θηβών μαζεύοντας τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομου της Επαμεινώνδα και στην πλατεία, όπου γιόρτασαν μέχρι το βράδυ με χορούς και τραγούδια το Προξενιό και τα Αρραβωνιάσματα! 

Ο καιρός ήταν καλός και έτσι πλήθος κόσμου, Θηβαίοι και επισκέπτες,  συμμετείχαν στο έθιμο χορεύοντας και διασκεδάζοντας παρέα με τους Βλάχους.

Την επόμενη μέρα , Καθαρά Δευτέρα το πρωί, τα «μπουλούκια» των Βλάχων συγκεντρώθηκαν και πάλι στον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου»….

Κατά τη μία το μεσημέρι οι παρέες των Βλάχων κατέβηκαν στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, όπου έστρωσαν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, τα οποία μοιράστηκαν μαζί με τους επισκέπτες και τσούγκρισαν μαζί τους τα ποτήρια με την εκλεκτή ρετσίνα της Θήβας.

Στις δύο το μεσημέρι ξεκίνησε η γαμήλια πομπή, με το ζεύγος ανεβασμένο σε άμαξα με άλογα. Τα «μπουλούκια» και οι επισκέπτες ακολουθούσαν χορεύοντας και όλοι εύχονταν στο ζεύγος «βίον ανθόσπαρτων». Η πομπή κατέληξε στην οδό Πινδάρου, όπου ήταν τοποθετημένες οι καλύβες των συμπεθέρων. 

Εκεί έγινε το «ξύρισμα» του γαμπρού και ο φημισμένος σκωπτικός διάλογος των δύο συμπεθέρων για το… «ελάττωμα» της νύφης. Τελικά τα συμπεθεριά ξεδιάλυναν τις διαφορές τους και συμφώνησαν  για τον γάμο των παιδιών τους.

Ακολούθησε ο χορός του «πεθαμένου», προχριστιανικό κατάλοιπο, πανάρχαιος χορός που συμβολίζει το τέλος του Χειμώνα και τη γέννηση της Άνοιξης με την βλάστηση και την γονιμότητα.

Το γλέντι συνεχίστηκε στον πεζόδρομο, με τα νταούλια και τις πίπιζες να ακούγονται μέχρι αργά το βράδυ.




































δεξια Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ






Προσθήκη λεζάντας

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
















1 σχόλιο:

  1. Ο Βλάχικος γάμος αποτελεί μια εκπληκτική γιορτή γιατί συνδυάζει ήθη, έθιμα, παραδόσεις και ένα μοναδικό ξεφάντωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή